• platte slideshow
  • platte slideshow
  • platte slideshow

Symposium

Zaterdag 10 september | 14 uur | Concordia, Oude Markt 15 | Gratis toegang

DATA PANIC / TRUE PLAY

Het uitgangspunt van DATA-PANIC / TRUE PLAY is de totale beschikbaarheid en bespeelbaarheid van informatie/data in digitale netwerken, van waaruit zowel interessante nieuwe cultuur- en popfenomenen als bijna surrealistische informatiehandeltjes en politieke paniekmaatregelen zich hebben ontwikkeld. We vragen ons af in hoeverre nieuwe media oude fabeltjes en ideologieën werkelijk ontmaskeren, en of er fabels en utopieën binnen de nieuwe media zelf zijn. In hoeverre botsen oude en nieuwe waarden in oude en nieuwe media? Hoe geven activisten en kunstenaars vorm aan cultuur en politiek in dit strijdveld en wat willen ze hiermee bereiken?

Sprekers: Peter Oltshoorn, Heath Bunting, Florian Cramer & Domenico Quaranta
Samenstelling en gespreksleiding: Josephine Bosma
Voertaal: Engels

LIVE STREAMING via deze pagina


Josephine Bosma Gespreksleider voor GOGBOT, net-art critica, schrijfster.


Peter Olsthoorn is historicus en journalist. Hij schreef onder andere in 1997 het boek 'Intranet & Internet' en in 2010 'De macht van Google'. In 2000 richtte hij Netkwesties.nl op, een uitgave over maatschappelijke gevolgen van internet. In 2008 volgde Leugens.nl over onwaarheden in politiek en media. We hebben Olsthoorn gevraagd voor GOGBOT een aantal van zijn ervaringen met de fabricatie en het eigen leven van informatie voor ons op een rijtje te zetten, en misschien kunnen we hem verleiden een beetje te filosoferen over de toekomst van de waarheid.

Heath Bunting werd als boeddhist geboren in Wood Green, Londen, en kan zichzelf aan het lachen maken (nou ja, aan het glimlachen dan). Dat zegt zijn eigen biografie. Bunting is bekend geworden als aanstichter van de zogenaamde ‘net.art’ beweging, waarin zijn werk als organisator en kunstenaar grote invloed had. Hierna is hij kritisch maar ook poëtisch werk blijven maken, wat hem zowel verschillende opdrachten van bijvoorbeeld de Tate in Londen heeft opgeleverd, als een levenslang verbod de USA in te reizen. Bunting’s website toont een overvloed aan werk waarin de grenzen van de werkelijkheid worden afgetast, en het leven wordt gevierd.

Florian Cramer, oorspronkelijk uit Berlijn, werkt als lector aan de Hogeschool van Rotterdam. Hij is een criticus en denker op het gebied van nieuwe media, kunst en maatschappij, en een rijzende ster aan het mediatheoriefirmament. Teksten van Florian Cramer verschenen in verschillende boeken en publicaties, en beslaan de meest uiteenlopende onderwerpen, van software kunst en code poëzie tot kritische reflecties op het medialandschap. Een lezing van Cramer is altijd weer een verrassing vanwege zijn talent om humor, originele denkmethode en een verbazingwekkende kennis van zaken voor de zaal te laten balanceren.

Domenico Quaranta uit Italië is curator en criticus met een indrukwekkende lijst producties op zijn naam. Naast zijn vele exposities heeft de 33-jarige Quaranta al drie boeken op zijn naam staan en al minstens zes catalogi samengesteld, allemaal over kunst en nieuwe media. Ook schrijft hij voor tijdschriften, zoals Flash Art, en houdt hij een blog bij. Voor GOGBOT heeft hij tijd vrijgemaakt om te vertellen over de speciale verhouding tussen kunst, sociale kritiek en media-activisme in Italië, maar ook daarbuiten. Domenico Quaranta werkt momenteel aan de expositie Collect the WWWorld, The Artist as Archivist in the Internet Age, die 24 September opent in Brescia, Italië.


Organization:
PLANETART
contact@gogbot.nl
+316 5583 0311

Press and more:
Persbericht 1| 2 NL
Pressrelease 1 ENG
Pressemitteilung 1 DE
GOGBOT 2011 logo
GOGBOT banner
GOGBOT banner wide
GOGBOT header
Hi-Res Pictures
Hi-Res Music Pictures

Credits:
ICT: Numloq
CMS: Joomla
Artwork:
Sandwoman
Arno Coenen
Via Oral