• platte slideshow
  • platte slideshow
  • platte slideshow

Interview T. RAUMSCHMIERE

GOGBOT 2011 INTERVIEW – T. RAUMSCHMIERE

T. Raumschmiere heeft zo goed als alles al eens gezien. De rust zelve kuiert hij over de Oude Markt, ’s middags al, neemt een kijkje bij het podium; bekijkt de tentoonstelling in de Grote Kerk. Voor een DJ-set laat op de avond (met zelfs een stukje live-performance) draait hij zijn vaardige hand niet om. Boven in de kerk spreken we hem vlak voor zijn optreden. Een biertje en een slokje whisky binnen handbereik en vanonder een kek hoedje en netjes in het pak staat de grootmeester van de bulldozer-monstersound ons te woord.

“Het gaat lekker met mij en met Raumschmiere. Wat wil je ook met een fles ‘very old Scotch’ voor je neus. Een beetje verdacht flesje wel hoor; zo oud dat er nieteens een jaartal opstaat... [lacht]. Ik reis van hot naar her, zit lekker vol tot en met januari. Langzaam maar zeker begin ik weer met nieuwe Raumschmiere-muziek. Nu heb ik weer eens een punt gezet en begin ik vooraan volgend jaar aan de nieuwe plaat. Daar heb ik dan wel zo’n jaar voor nodig, maar dat is tussen de gigs een kwestie van prioriteiten stellen; minder naar kantoor gaan, me minder met andere zaken bemoeien. Focus is wat er nodig is als er nieuw materiaal gemaakt moet worden.”

“Tig acts brengen nieuwe platen uit op mijn Shitkatapultlabel uit. Ook van één van mijn projecten (Schrubbn) komt een hete nieuwe plaat uit; deze keer zonder speelfilm door Transforma op dvd, maar met hen werk ik wel aan een liveproject met kunstinstallaties en visuals. Daar moet je je geen pop/rockshow bij voorstellen, maar eerder een voorstelling die voluit richting Kunst gaat.”

“Qua data- of informatiepaniek is het voor mij een kwestie van hoeveel ik toelaat en dat is vaak veel of misschien/wellicht ook wel teveel. Ik kan ook de hele dag op internet zitten, maar als ik in de studio werk dan bestaat het internet, zo mogelijk de hele buitenwereld, niet voor mij. Kijk; ik doe voor een groot deel de social media communicatie zelf. Dat kan nogal uit de klauwen lopen. Dan moet ik mezelf weer even in het gareel houden of brengen en de balans vinden tussen het virtuele en het echte leven en dus de juiste prioriteiten stellen, anders krijg ik nooit iets gedaan aan nieuwe scheppende arbeid.”

“Ook: als ik bij mijn vrouw en kinderen thuiskom ’s avonds of na een weekend spelen, dan check ik ook heel bewust geen emails of Facebook. Dan is mijn aandacht daar en daar hoort die ook, vind ik. Een keer per week dat doen of een halfuur per dag; anders gaan ze je leven regeren, in plaats van andersom. De echte data-panic die ik heb, is als mijn computers in de studio beginnen te roken. Heb ik gehad, maar tegenwoordig heb zoveel back-ups dat ik dat zou moeten kunnen redden. Gewoon een kwestie van ervoor zorgen dat je niet afhankelijk ben van de mechansiche kant van het verhaal, zoals een crashende hard disk of gewoon dat je helemaal vergroeid bent met je laptop en je social media accounts.”

“Ik doe ook niet veel op social media trouwens. Een beetje meer als ik onderweg ben en mensen wil laten weten dat ik hier of daar speel. Ik communiceer niet met mensen die social media; dat vind ik geen waardig menselijke manier van met elkaar omgaan. Dat doe ik persoonlijk. Ook in Berlijn, waar ik woon. Ik ga liever langs bij mensen, naar de kroeg of een club. Even bellen en elkaar ZIEN! Wil ik ook proberen met mijn publiek en vanavond zullen we eens zien of we tot een normale uitwisseling van energie kunnen komen, zonder dat ik alleen maar naar Twitterende mobieltjes of filmende handy’s zit te kijken. Ik heb vanochtend in ieder geval alle ‘softi muci’s’ uit het platenkoffer gegooid, dus ik zet in op de knuppel in een anderhalf uur durend hoenderhok en dan gaan het publiek en ik vast in één brok stoomwalsenergie op en loos. Subtiel of zacht zal dat niet zijn, maarja: dan moet je je als festival maar niet richten op data-overload; dan kun je het zeker van Raumschmiere krijgen ook...!”

T. Raumschmiere speelde op zaterdag 10 september 2011 tijdens GOGBOT Festival op de Oude Markt, Enschede
Tekst: Sven Schlijper