• platte slideshow
  • platte slideshow
  • platte slideshow

Heath Bunting (UK)

Grote Kerk + TETEM, 8-11 sept

Heath Bunting is een bont figuur in de mediakunsten en ver daarbuiten die zijn beruchte reputatie dankt aan zijn provocerend werk. De US mag hij niet meer in door zijn sterke anti-General Motors pamfletten en in eigen land staat hij onder verdenking van terrorisme. Zijn werk noemt hij dan ook schertsend “gevaarlijk”.

De controversiële Brit daagt het systeem graag uit en doet dat vooral via het internet. Hij noemt zichzelf hacktivist (activist + hacker) en stampte met irational.org een soort underground online opleiding en kweekvijver voor webartiesten en hackers uit de grond. Een van zijn meer recente projecten dat o.a. een stek vond binnen Tate Modern in Londen, is borderXing Guide. Op deze website documenteert hij wandelingen die nationale grenzen oversteken zonder tussenkomst van douane, immigratiedienst of grenspolitie. Zo klaagt hij de manier waarop nationale grenzen vaak gesloten blijven aan én plaatst hij een kanttekening bij het zogenaamde totaal vrije en toegankelijke internet. Hij keert het systeem om en installeert grenzen op het internet: om toegang te krijgen tot de website borderXing Guide moet je eerst fysiek naar een van de opgegeven locaties reizen of zelf een cliënt van het systeem worden…

Voor GOGBOT presenteert Bunting een aantal stills van zijn Status Project, dat gaat over het onze ‘officiële identiteit’ als een verzameling data, zoals dat van invloed is op onze beweging in de sociale ruimte, het internet, en in private en overheids-databases.The Status Project follows on from Bunting’s previous project BorderXing Guide, and looks at how the construction of our ‘official identity’, as a collection of data, influences how we can move around in social space, the internet and private or governmental databases. Bunting started to explore public space as encountered in shops, organisations and institutions in 2005 and to log the information he was obliged to supply in order to use their services. The Status Project is ‘an expert system for identity mutation’ available as an online database documenting more than 5,000 entries.
http://status.irational.org/visualisation/maps/


Organization:
PLANETART
contact@gogbot.nl
+316 5583 0311

Press and more:
Persbericht 1| 2 NL
Pressrelease 1 ENG
Pressemitteilung 1 DE
GOGBOT 2011 logo
GOGBOT banner
GOGBOT banner wide
GOGBOT header
Hi-Res Pictures
Hi-Res Music Pictures

Credits:
ICT: Numloq
CMS: Joomla
Artwork:
Sandwoman
Arno Coenen
Via Oral