• platte slideshow
  • platte slideshow
  • platte slideshow

Interview JAKES

GOGBOT INTERVIEW – JAKES

Dubstep komt uit Londen, denk je wellicht. Fout, ook in Bristol is een wellicht wat alternatievere maar levendige scene. DUBBEL nodigde voor hun avond tijdens GOGBOT Festival N-Type, Arkist en H.E.N.C.H. labelbaas Jakes uit. Zeven-en-dertig jaar oud alweer, al zou je hem die nooit geven, praat hij met ons over het leven in Bristol en de muzikale gemeenschap aldaar.

“Het is goed in Bristol; ik heb geen klagen. Het is wat het is en wat het was en zal blijven... Zwarte gaten vermijden en andere slechte kanten van het leven en elke dag opnieuw je leven geven aan de muziek. Voor alles ben ik een alternatieve dubstepproducer; kijk, ik maak dubstep, maar probeer een niche voor mezelf te vinden. Dat gaat in Bristol ook wel makkelijk, want het is erg community-gericht daar. Iedereen kent iedereen. Als je even vastzit ergens mee, is er altijd wel iemand die je een handje komt helpen; even langskomt in je studio. En, dat kunnen ook mensen zijn die Bristol op de landkaart gezet hebben internationaal zoals uit Portishead, Kosheen of iemand als Tricky.”

“Het mooie aan de dubstepscene is dat er superveel respect is onderling. Er heerst niet of nauwelijks een vijandschap tussen Bristol en Londen; hoogstens een vriendeschappelijke competitie om te kijken wie met de vetste beats en mixes op de proppen kan komen. Zowel in Londen, als bij ons borrelt het vat over van de jonge talenten en ik zie het als mijn taak om die onder de hoede te nemen met het label en zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen.”

“Dat zie je ook hier met de complete labelnight; ik neem mijn maten mee en we hebben een goede sfeer onderling en veel lol samen. Dat laat onverlet dat ik ook mijn oor zoveel mogelijk te luisteren wil leggen bij nieuwe klanken. Dat betekent dat ik veel tijd doorbreng in mijn studio om nieuwe tracks te luisteren of op het internet om te proberen alles bij te benen. Dat kan wel eens uit de hand lopen, want er komt zoveel uit. En er zijn zoveel feesten om naartoe te gaan, waar weer vrienden draaien.”

“Als ik geen internet zou hebben, zou ik echt niet kunnen functioneren als muzikant of labelbaas. Natuurlijk heb ik dus per se te maken met een overdaad aan informatie, mensen die aan je kop zaniken, papierwinkel aan facturen en bestellingen, emails, chats, social media. Het zou ook allemaal back-to-basics kunnen, maar ook dan zit je tot over je over in het gedoe en de hele tijd aan de telefoon. Het is volgens mij van alle tijden, al profiteren wij nogal van het internet tegelijkertijd door downloads uit te brengen met het heetste van het heetste. Toch brengen wij ook nog vinyl uit, want dat is gewoon het allerbeste format voor muziek en zeker voor dubstep. In plaats van informatie-overkill hebben we juist last van reductie, zoals in de vorm van de inferieure kwaliteit van mp3’s bijvoorbeeld. Dat schaadt me meer, schat ik zo in, als muzikant en label dan zo nu en dan door de virtuele en social media-bomen het spreekwoordelijke bos niet meer zien. Dan kies ik voluit voor maximalisatie in plaats van reductie.”

Jakes speelde op zaterdag 10 september 2011 op GOGBOT Festival in Atak, Enschede.
Tekst: Sven Schlijper

Organization:
PLANETART
contact@gogbot.nl
+316 5583 0311

Press and more:
Persbericht 1| 2 NL
Pressrelease 1 ENG
Pressemitteilung 1 DE
GOGBOT 2011 logo
GOGBOT banner
GOGBOT banner wide
GOGBOT header
Hi-Res Pictures
Hi-Res Music Pictures

Credits:
ICT: Numloq
CMS: Joomla
Artwork:
Sandwoman
Arno Coenen
Via Oral